24.02.2012.

ČETVRTI PUT - KNJIGE

Želela bih da skrenem pažnju na dve važne knjige Četvrtog puta, koje su relativno nedavno prevedene i objavljene.  

MORIS NIKOL – NOVI ČOVEK

Prevod: Sofija Čolić (sofija62@yahoo.co.uk) i Rade Stevanović (exmovere@yahoo.com)
Izdavač: Rade Stevanović, Beograd, 2010. 
168 strana, mek povez
Poručivanje knjiga: birgem@eunet.rs 

O knjizi: „Moja namera je da pokažem da se sva ezoterijska učenja, baš kao što je i učenje, koje sadrže Jevanđelja, a i mnoga druga učenja, stara i nova, u kratkom istorijskom razdoblju, koje nam je poznato, odnose na prevazilaženje nasilja, koje karakteriše nivo bića današnjeg čoveka. Ovde se afirmiše mogućnost razvoja i dostizanja onog nivoa bića na kome se prevazilazi nasilnost.“. – Moris Nikol.

Odlična predavanja/razgovori o knjizi "The New Man",  drevnom jeziku parabola i njihovom ezoteričnom značenju na „SolidRockVista“: 

Iz knjige:   
Cilj svetih spisa jeste da se prenese “više” značenje i “više” znanje putem reči običnog znanja kao polazne tačke. Parabole imaju tu ulogu. Cilj parabola je da daju “više” značenje putem reči sa “nižim” značenjem, s tim što to nekoga pokreće na razmišljanje, a nekoga ne. Parabola je instrument izmišljen za ovu svrhu. Ona može da utiče na čoveka tako da reaguje na doslovno značenje, a može ga navesti i da razmišlja. Da ga pozove da sam razmišlja o tome. Šta god da uči, čovek najpre razumeva na svom uobičajenom, zemaljskom, prirodnom nivou. U cilju podizanja nivoa razumevanja, učenje mora prvo da padne do izvesne mere na ovaj nivo, da se stvori polazna osnova. Prirodno je da se za početak čovek mora držati onog čemu je učen. Međutim, parabola ima značenje koje je skriveno iza njenog bukvalnoq ili prirodnog značenja. Promišljeno je sačinjena da prvo padne na uobičajeni nivo uma, a ipak da radi u umu u pravcu podizanja tog nivoa shvatanja na drugu ravan. Sa ove tačke gledišta, parabola je alatka preobražaja značenja.Kao što ćemo kasnije videti, ona je medijum koji povezuje niži i viši nivo u razvoju procesa razumevanja.
(...) 
Čovek, po prirodi stvari, ima jedno rođenje. Međutim, celokupno ezoterijsko učenje govori da je čovek sposoban za drugo rođenje. To ponovno ili drugo rođenje pripada čoveku u sebi, privatnom, tajnom, unutrašnjem čoveku, ne čoveku kakav izgleda da jeste u životu i kakav sam misli da jeste – uspešan čovek, čovek koji se pretvara. Sve ovo poslednje odnosi se na spoljnog čoveka, čoveka kakvim se prikazuje, a ne čoveka kakav jeste iznutra. Unutrašnji čovek je taj koji je na strani ponovnog rođenja. Psihološki gledano, prema učenju Jevanđelja, čovek nije onakav kakvim se prikazuje, nego kakav jeste mnogo dublje. Ovo je jedan od razloga što Hrist napada fariseje. Napada ih zato što su pojave. Zato što se predstavljaju dobrim, pravednim, religioznim i slično. U napadima na fariseje, On napada onu stranu čoveka koja se pretvara, koja održava tu pojavnost zbog spoljnih vrednosti, straha, slave, čoveka koji je u sebi možda pokvaren. Farisej, shvaćeno psihološki, jeste spoljna strana čoveka koji se prikazuje dobrim, čestitim …. To je ta strana nas samih. To je farisej u svakom čoveku i to je psihološko značenje fariseja. Sve što je rečeno u Jevanđeljima, bilo da je dato u formi parabole, bilo u obliku čuda ili predanja, ima psihološko značenje, značenje koje se razlikuje od bukvainog. Zato se psihološko značenje reči farisej odnosi ne na određene ljude koji su živeli nekad davno, nego na nas sada – na ierisej« u nama, na osobu neiskrenu u sebi, koja ne može da primi nikakvo stvarno i istinsko učenje, a da ga ne shvati kao priliku za korist, slavu ili nagradU. Kasnije ćemo mnogo dublje proučlti značenje pojma farisej u sebi.“ (sa bloga Awareness – The Ultimate Alchemy’s).  

REBECCA NOTTINGHAM 
Četvrti put i ezoterijsko kršćanstvo: 
Uvod u učenje G. I. Gurđijeva

Prijevod: Ivana Beker
Izdavač: Denis Kotlar, portal http://www.oslobadjanje.com/, 2012.
96 strana, mek uvez
Poručivanje knjiga: Amazon


O knjizi: „Rebecca Nottingham proučava i prakticira Četvrti Put već tridesetak godina i poucčva njegove metodologije. Ova knjiga sadrži četiri predavanja o suštinskim idejama Četvrtog Puta, njihovoj praktičnoj primjeni za psihološki i duhovni razvoj i njihovoj povezanosti s izvornim kršćanstvom. Četvrti Put razvili su G. I. Gurdjijev, P. D. Ouspensky i Maurice Nicoll. Knjiga je ponajprije namijenjena onima koji se zanimaju za učenje Četvrtog Puta, ali i svima onima na osobnom putu psihološkog i duhovnog razvoja, ma kako se taj put zvao.

Iz knjige:  
Suštinska priroda svake osobe u interakciji s njenim individualnim okružjem stvara svu beskonačnu raznolikost pojedinaca, koji ipak svi imaju iste osnovne nagone, stvarajući iste konflikte u životima i događajima, čak i u povijesti. Ovakvo stanje najprikladnije bi se moglo nazvati animalnom razinom čovjekova Bića. Skoro svatko živjet će svoj život na toj razini, na njoj i umrijeti, nesvjestan da postoji ikakav drukčiji put. K tome, mnogo toga na toj razini Bića je ispod čak i životinjske razine, primjerice ubijanje iz zadovoljstva, okrutnost, osveta, seksualna perverzija, ratovanje, zlonamjernost. Te stvari prirodu većine ljudi definiraju po kvaliteti kao nešto ispod životinjske prirode.

Za takvu se osobu može reći da je u stanju sličnom usnulosti. Vođena sebičnim interesom i automatskog ponašanja, takva osoba je organizam koji reagira na podražaje djelujući bez slobodne volje, i nesvjesna je toga. Ta osoba troši svoj život i energiju reagirajući mehanički na svaku promjenu okolnosti, i u vanjskom životu i u unutarnjim stanjima. Svaki događaj izaziva reakciju koja je subjektivna i traži nagrađivanje. Stalno promjenjivi vanjski događaji i unutarnja stanja stvaraju život koji se sastoji od bešavnog slijeda reakcija. Takvo stanje naziva se San. Sve se odvija automatski i mehanički.

To je stanje čovječanstva – ono SPAVA. Iz tog stanja rađaju se sve vrste konflikata, od ogorčenosti do nuklearnog uništenja, svaka okrutnost, svaka mrva zlonamjernosti, svaki čin nasilja. Ali nije ljudsko biće samo to. U svakome od nas također ima i nešto autentično, sa svrhom. Četvrti Put to naziva "Pravo Ja", i uči da ono postoji kao mogućnost, odnosno kao dostižno stanje koje u nama postoji iznad razine uspavanog stanja svijesti.

Ta razina otvorena je za inspiraciju Objektivne Istine koja uvijek izražava dobro, jer Dobro je iznad Istine. Smjernica ili inspiracija koju možete primiti u ovom probuđenom stanju dolazi s razine iznad vas, iz dimenzije Duha. Prema tome, vi morate podići vlastitu razinu svijesti do mjesta gdje možete čuti višu svijest – duhovnu smjernicu. To znači da morate izabrati, u trenutku - pored svih ostalih mogućnosti - da budete samotranscendentni.

Mogućnost da se živi na ovaj način – u Radu – daje smisao svemu u vašem životu. Ali živjeti to znači činiti to. Znači prakticirati i proučavati ideje, i znači stalno birati samotranscendentno Dobro. Jedna od najvažnijih točaka koje treba izvesti kad je riječ o "biranju" jest da ono bude hotimični, svjesni čin. Sami morate učiniti napor. Taj napor daje vam energiju i materijal za transformaciju. Ovo je nešto što možete učiniti jedino izborom, voljno. Biranje Dobra iznad sebičnog interesa stvara psihološku evoluciju koja se ponekad dogodi jednoj osobi koja je napravila samotranscendentne izbore; jednoj, ponekad.”

4 коментара:

 1. Pozdrav, zanima me jel imate mozda knjigu Notes of Jane Heap ili bilo koju drugu knjigu od nje, bio bih jako zahvalan ako bi mi ju mogli ustupiti.

  ОдговориИзбриши
 2. Na žalost, ne, a ni internet nije pomogao oko pdf-izdanja. Čini se, veoma zanimljiva umetnica i autorka. Da li biste mogli da mi kažete nešto više o njoj?

  ОдговориИзбриши
 3. Nažalost nisam dugo bio vidio vas komentar. Znam da je bila bliska učenica Gourdijeffa, da je bila jedina lezbijka koju je Gourdijef prihvatio za ućenicu i cuo sam da se njezina djela fokusiraju na praksi, tj konkretne vjezbe koje su radili, pa me zato i zanimalo imate li koju knjigu od nje.

  ОдговориИзбриши
 4. JH nije bila jedina žena Gay. Gurdjijev je imao grupu žena koje su bile "drugačije" pod nazivom "Ladies of the Rope". Više možete pročitati na sledećim linkovima:

  http://www.gurdjieff.org/rope.htm
  http://www.gurdjieff-legacy.org/70links/ww2.htm
  http://www.amazon.com/Ladies-Rope-Gurdjieffs-Special-Womens/dp/1879514419

  ОдговориИзбриши